behandlinger

baby, boy, child

 

Målet med vore behandlinger er at sikre en god tyggefunktion og et naturligt smil gennem hele livet.

På Tandholdet ser vi det som en vigtig opgave, at samarbejde med dig gennem livet, for at sikre dig at du bevarer dine tænder med så lille  behandlings indsats som muligt.

woman, old, senior

Beskrivelse af udvalgte behandlinger

Rodbehandling

Rodbehandling er en behandling af den levende eller døde tandnerve. Formålet med rodbehandling er at rense det hulrum som nerven har været i helt rent og derefter lukke roden helt tæt.

Hvis man deler en tand på langs, ser den ud som på dette billede. Der er et hulrum med blodkar og nerver i tandens midte

Når roden er blevet helt ren skal den rodfyldes. Dagene efter rodfyldning vil tanden ofte være lidt øm.

Efter et ½ år vil  vi ofte tage et røntgenbillede for at bedømme om tanden er helet.

Parodontose

Parodontose er en biofilm infektion i de væv som holder tanden fast i kæben.  

Derfor er det vigtigste ved behandling af tankødsbetændelse at der bliver gjort rent. Du kan gøre meget selv ved grundig tandbørstning og brug af noget til at rense i tandmellemrum. Men hvis sygdommen har fået fat som på de to billeder til højre, så er det nødvendigt at du får renset tænderne af tandlæge eller tandplejer. Det kan også være nødvendigt, at der bliver lavet en operation, for at få tænderne gjort helt rene

Kroner

For at lave en krone skal der slibes af tanden så den får form som en keglestub. Kronen laves så den passer på keglestubben indvendigt og har form som en tand udvendigt. Kronen laves i materialer som er stærkere end en fyldning, oftest også stærkere end en sund tand.

HVORFOR EN KRONE?

Hvis du har en stor fyldning der ofte knækker.

Hvis du oplever pludselige jag fra en tand når du tygger i noget hårdt kan det være et tegn på en revne i tanden.

Hvis du har et kraftigt slid på dine tænder kan kroner på dine seks års tænder være med til at bremse sliddet. 

Hvis du har en rodbehandlet tand. 

Undersøgelser viser, at 60-70 % af rodbehandlede kindtænder knækker indenfor 5 år efter at tanden er rodbehandlet. 

Hvorfor?  Fordi en rodbehandlet tand er mere ”sprød”, og såfremt tanden i forvejen er forsynet med en eller flere fyldninger, vil dette reducere styrken i tanden yderligere. Hvis tanden knækker kan det være mere eller mindre kompliceret, i nogle tilfælde kan det være så omfattende, at tanden må trækkes ud. Men under alle omstændigheder medfører, det at tanden knækker, at du mister noget tandsubstans.

Hvad er en krone? 

En krone er en genopbygning af tanden til dens oprindelige form, udført i ren porcelæn, Zirkonia eller metalkeramik (guld med en påbrændt skal af porcelæn) 

 

Fordele ved en krone 

–    Den tandsubstans der er tilbage efter beslibningen, er beskyttet af kronen og kan således ikke knække.

–    Kronen bygges op til den form tanden oprindelig havde.

–    Du behøver ikke at tænke over hvor eller hvor hårdt du tygger, idet en metalkeramisk krone har samme styrke som en naturlig tand uden fyldninger og en guldkrone er stort set umulig at ødelægge.

–    Hvis kronen om 10 – 30 år skal udskiftes til en ny, skæres den gamle krone af og en ny laves uden at det er nødvendigt at fjerne ret meget af ”indmaden” (den naturlige tand under kronen/opbygningen).

Plastfyldning

Plastfyldninger er i dag blevet markant stærkere end for blot få år siden, og de kan i dag ofte laves så flotte at de knapt kan ses.   

Impantater

Vi har valgt at arbejde med implantater fra firmaet Straumann.

Du kan læse mere om firmaet på www.straumann.dk.

Kort fortalt er det Schweizisk firma som gennem mere end 40 år har arbejdet med implantater og på mange måder har været med i de banebrydende udviklinger inden for implantatbehandlinger.

Staumann har gennem alle årene haft tæt tilknytning ITI som er en uafhængig forskningsorganisation, som har det overordnede formål, at gøre implantatbehandlinger så sikre som muligt. Læs mere på www.iti.org

her er to tænder erstattet af implantater

Snorkeskinne

En snorke skinne er en skinne som holder underkæben fremme når man sover. Der bliver derved bedre plads til at trække vejret uden at man snorker

Proteser

Forud for protesefremstilling laver vi en undersøgelse af kæbeled, kæber, gummer og slimhinder.

Ved delprotese undersøger vi tænderne, og vil tage nødvendige røntgenbilleder. Før vi tager aftryk, vil vi beslibe de tænder, der skal bære belastningen af protesen. Dette svækker ikke tanden, men det er vigtigt at der bliver holdt rent omkring tænderne. Det er lidt af en myte at bøjlerne ødelægger tænderne, det er altid bakterierne i munden som giver hullerne i tanden under en bøjle. Vi anbefaler derfor at der i den første tid bruges en speciel tandpasta med et højt flour indhold.

 Det er vigtigt at protesen kommer til se helt naturlig ud. Derfor vil vi altid tilbyde at du kan prøve proteserne når de er lavet i voks. Vi bruger ofte billeder af dine tænder som hjælp til at genskabe dit smil.

Når du får din nye protese

Et hårdt materiale som akryl eller metal sjældent passer 100% til den bløde, bevægelige slimhinde i mundhulen. Derfor vil vi altid se dig til kontrol efter protesen er afleveret. Det svære ved at lave proteser er ikke at lave dem, men at få proteserne til at fungere bedst muligt, derfor er det ofte nødvendigt med flere justeringer og tilpasninger, for at sikre en optimal funktion. Det gælder især for undermundsproteser. Her kan det være en god ide at bevare to rødder hvor der kan monteres tryklåse. Hvis man ikke har to tænder der kan bruges, vil man kunne indsætte implantater og monteres tryklåse herpå.

Hvis der ved afleveringen af protesen samtidig trækkes tænder ud, skal din nye protese underfores (genopbygges) efter 3-6 måneder. Årsagen er at  vævet (gummen og knoglen) svinder og synker sammen i det område, hvor tænderne er blevet trukket ud. En sådan underforing er ikke medregnet i den aftalte pris.