Efter operativ behandling i mundhulen

 

På selve operationsdagen: Ca. 2 timer efter operationen kan der komme ret kraftige smerter. For at du kan komme disse i forkøbet anbefaler vi at du tager 1-2 smertestillende tabletter 1 time før operationen. Det må dog ikke være tabletter der indeholder acettylsailtylsyre f.eks. albyl, kodimagnyl da disse tabletter kan forøge blødnings tendensen.

Fjern evt. indlagt gaze ca. en time efter operationen. Let blødning, samt evt. blodsmag i munden er ganske naturligt, skulle der dog forekomme en kraftigere blødning, bør hovedet holdes højt, og det anbefales at bide sammen på et stykke rent gaze i 10 – 30 minutter. Behandling kan om nødvendigt gentages, skulle det ikke lykkes at standse blødningen, skal du ringe til os eller søge lægehjælp.

Undgå at gurgle mund den første dag, og undgå ligeledes at ”suge” i såret. Dette kan nemlig løsne størknet blod fra såret og dermed forstyrrer helingen.

Den første dag skal du undgå kraftig fysisk aktivitet, så som aerobic, fodbold og andre fysisk hårde sportsgrene.

Brug om muligt en ispose de første par timer efter operationen for at begrænse hævelsen.

Spisning: Samme dag bør indskrænkes til blød kost, men bør ikke undlades. Vent med at spise til bedøvelsen er forsvundet, og undgå tygning i den opererede side de første døgn. Rygning er tilladt, men ikke anbefalet.

Tandbørstning: børst dine tænder som du plejer men du må ikke børste i det opererede område.

De følgende dage:  Dagen efter er der ofte en lille hævelse, som dog falder igen når der er gået tre til fire dage. Hævelsen er ikke udtryk for betændelse, men et udtryk for at kroppen skal bruge “materiale”  til at hele, derfor tilføres der mere blod til det opererede område. Tiltager hævelsen, optræder der synkebesvær eller får du feber, bør du konsultere klinikken eller egen læge.

Mundskylning med Klorhexidin 0,1 % anbefales de første 5 dage 2 gange dagligt.

Skulle du være i tvivl om noget er du altid velkommen til at kontakte klinikken.

Med venlig hilsen

Tandholdet